Skak er fantastisk spil som alle kan lære at spille. Spillet er ældgammelt og stammer fra enten Indien eller Kina, dette er der uvished omkring. Men der er ikke uvished om at det er et dejligt udfordrende og strategisk spil som man kan spille resten af livet uden at blive træt af det og uden at lære helt at mestre det. Dette, at man aldrig helt kan mestre det selvom man spiller resten af livet betyder, at skak er både så indviklet og simpelt på samme tid at det er hurtigt at lære, men det vil altid udfordre, så længe man fortsætter med at spille og møde nye udfordrende modstandere, der kan udfordre ens spilleniveau.
Det gælder om at få modspilleren sat skakmat
Hovedformålet med skakspiller er selvfølgelig at vinde og måden man vinder et spil på er at få sat ens modstander skakmat. Man er sat skakmat når ens konge ikke har nogen steder at flytte hen, hvor han ikke er truet. I skak har hver spiller samme antal brikker af forskellige typer, som i starten står i hver sin ende af skakbrætter som er fyldt med firkantede felter, som man kan rykker rundt på. Den ene spiller har de sorte brikker og den anden har de hvide. Den med de hvide brikker får lov til at starte. Det gælder om at beskytte sin konge, så han ikke bliver sat skakmat og tage brikker fra den anden, så det bliver lettere at få den sin modspillers konge skakmat. Til det formål har man en masse brikker: bønder, tårne, springere, løbere og en konge og en dronning. Hver brik kan rykke på sin bestemte måde. Dronningen er den mægtigste brik som kan rykke så langt som muligt i alle retninger, men kan dog ikke rykke som springerne, der kan rykke to felter frem og et til højre eller venstre, eller et felt frem og to til højre eller venstre. Kongen er den dårligste brik sammen med bønderne og kan kun rykke et felt frem ad gangen. Bønderne må dog rykke to fra deres startposition og kan også angribe ved at rykke skråt til højre eller venstre.
Lær at tænke strategisk fremad
Der er mange regler i skak, men ikke så mange at man ikke kan lære spillet på et par timer. Hovedidéen er at man skal være god til at tænke fremad og tænke strategisk for at være en god skakspiller. Derfor er skak god hjernegymnastik som kan forbedre hjernen. De rigtige dygtige spillere kan tænke mange træk frem i et skakspil. En berømt amerikansk komiker, som også er en dygtig skakspiller på ret højt niveau, fortalte i et interview om en hjemløs lidt tosset mand, som var skak autist og vandt over ham to gange i træk, lynhurtigt i spil der varede under tre minutter og derefter gad han ikke spille med ham mere og gik videre. Hvilket skakniveau den pågældende lå på, om han var den bedste i verden, må forblive uvist.