Et eller andet sted har jeg læst om gulvisoleringsmaterialer. Man kan få isolering, der er fremstillet af miljøvenlige materialer. Men hvad er miljøvenlige materialer i den forbindelse? Jeg spørger, fordi jeg har et projekt, der handler om, at vi skal have lavet en ny loftsisolering i vores hus. Og jeg er meget interesseret i, hvilke materialer vi bruger i huset. Materialer til loftsisolering indeholder elementer, som ikke anses for at være miljøvenlige. Nu er det jo ikke sådan, at mineralske olier i sig selv er miljøskadelige. De er jo faktisk et naturmateriale.
Fossilt baseret olie
Det miljøskadelige fremkommer af måden, man behandler den fossilt baserede olie på. Vi brænder den jo af for at få varme – og det er afbrændingen, der er skadelig for miljøet, fordi noget af energien, der ligger i olien, omdannes til CO2. Og når jeg tænker på det, så har jeg sådan set ikke nogen som helst skrupler over at bruge materialer, der indeholder mineralsk olie. Men jeg vil da meget gerne vide mere om, hvordan selve fremstillingsprocessen af isoleringsmaterialerne sker. Jeg er ikke kemiker eller fysiker, så en forklaring på simpelt og almindeligt dansk ville være rar at have. Der findes jo masser af gode formidlere, som sikkert vil kunne forklare mig det – for eksempel Calidi. Men jeg har endnu ikke fundet en forståelig – for mig – forklaring. Desværre. Og det får mig til at lede mere intenst efter én. Og det forvirrer mig ofte.
Klimabevidste Danmark
Men fordi vi her i Danmark er meget bevidste om klimaforandringerne, der sker, og om, at vi skal passe godt på miljøet, så har jeg fuld tillid til, at alle de forskellige myndigheder, der godkender produkter som vi, almindelige danskere benytter ved, hvad de gør, når et produkt kommer ud på markedet. Derfor har jeg også tillid til, at den energiekspert, som kom for at se på loftet, er informeret om, hvilket isoleringsmateriale der er bedst til formålet.
Og ja, selvom der er anvendt ikke-så-miljøvenlige fremstillingsprocesser i fremstillingen af nogle produkter, så kan det måske i længden være den bedste løsning at anvende de produkter. Netop fordi de på længere sigt sikrer, at miljøet faktisk beskyttes. Fx at der brændes mindre fossilt baseret olie af. Og det er lige præcist tilfældet med loftsisolering. Selvom der bruges mineralsk olie i fremstillingen af isoleringsmaterialet, man anvender, så sikrer det jo, at klimaet i huset bliver bedre – og at varmen ikke bare siver ud, fordi huset er dårligt isoleret. Så meget ved jeg da: Varm luft siver op og ud, hvis der ikke er god isolering i et hus. Og det betyder en større varmeregning – og det betyder afbrænding af olie i større mængder. Måske ikke lige præcist her i landet – men på verdensplan. Klimaet er jo ikke en national sag.
Vægten er vigtig
Nu er der så også det at tænke på, at materialer til loftsisolering helst skal være lette. Det nytter ikke at lægge et tungt lag isoleringsmateriale på loftet. Der er jo grænser for, hvor meget et loft kan bære. Til forskel fra et gulv. Der kan man vel godt lægge tunge isoleringsmaterialer. I det mindste i stue- eller kælderetagen.